Geertrui van den Brink verbeelden verwoorden verbinden
Kunstzinnig Counselen
 
Albert van de Poel  1946

Arrestatie door de Gestapo

Een boek in wording. Over wie gaat en wat voor verhaal is dit?

Albert van de Poel werd in begin 1941 door de Gestapo gearresteerd. Van oorsprong Vlaming van geboorte. Hij was hoofdredacteur van het Dagblad van Noord-Brabant en Zeeland te Breda. Hij was iemand met een groot netwerk, bemoeide zich met politiek en hij had eigenzinnige opvattingen. Een speciaal commando uit Berlijn komt hem thuis ophalen. Hij verdwijnt voor bijna drie jaar in het  Konzentrationslager Neuengamme. De Gestapo meent dat hij staatsgevaarlijk is en beter tot het einde van de oorlog, wanneer dat dan ook zou zijn, gevangen zit.

Velen van zijn kennissen, familie, collega's en zelfs SS officieren van de bezettingsmacht zijn van mening dat deze opsluiting ongegrond is.

Allerlei acties ontvouwen zich maar vele sporen en inspanningen lopen dood op de macht van de Gestapo.

 
SS

De Sicherheitsdienst in actie

Ergens in 1942 komt er een 'waardevol' contact met de SD tot stand. Maar zo snel en soepeltjes krijg je een ' gevaarlijk man' niet uit een kamp. Die in al die maanden gevangenschap het rauwe en harde kampleven ervaart. Honger, uitputting, mishandeling, ziektes. 

De SD officier kan wel van goede wil zijn, hij kan geen ijzer met handen breken en moet wachten totdat een verrader door eigen stommiteit in het strafkamp Haaren belandt.Dat maakt de weg vrij voor het indienen van een verzoek bij Himmler, de hoogste baas van de SS.

 

 

 
Neuengamme getuigenis

Naar huis

Eind 1943 reist de SS officier zelf af naar kamp Neuengamme om Albert van de Poel op te halen. Zij gaan samen met trein terug! Albert van de Poel heeft een absoluut spreekverbod opgelegd gekregen. Ieder verkeerd woord zou leiden tot een nieuwe opsluiting.

Hij moet dan ook wachten tot de bevrijding van Breda, eind oktober 1944, voordat hij iets van ervaringen kan vertellen. In een getuigenisboek beschrijft hij het kamp. Dit is een van de eerste getuigenisboeken die in 1945 verschenen.

Over zijn journalistiek talent beschikt hij nog steeds, maar de driejarige gevangenschap gaat op den lange duur zijn tol vragen.

 

Voorintekenen voor het boek

Je kunt voor intekenen voor dit boek met de titel ' In 1943 retour uit KZ Neuengamme'. Het manuscript bevindt zich in het stadium van eindredactie en de contacten met de uitgever(s) zijn gaande.

Als je voor intekent, dan is dat een bestelling; je betaalt als het boek verschijnt.

circa 200 pagina's met foto's en tekeningen in zwart-wit. Opgave van archieven en geraadpleegde literatuur.  Prijs 18,95

Wil je bestellen? Gebruik het contact formulier op de site.